GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
25 Ekim 2016 Salı 23:21

İTB’den ‘havza’ çağrısı: Düzeltmeler hızlıca yapılsın  

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Milli Tarım Projesi içinde yer alan havza bazlı teşvik modelinde düzeltme yapılması için çağrıda bulundu. Korkmaz, “Modeldeki düzeltmelerin hızlı bir şekilde yapılması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası Ekim ayı meclis toplantısında Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı ‘Milli Tarım Projesi' damga vurdu.

ÜRETİM PLANLANACAK
Meclis gündeminde konuşan İTB Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, yeni tarımsal düzenlemeler hakkında konuştu.  Planlı tarımsal üretim konusundaki eksiklerin yıllardır dile getirildiğini aktaran Korkmaz, "Bir yıl arz açığı olan üründe bir sonraki yıl arz fazlası yaşanıyor. Doğal olarak bu durum piyasada dalgalanmalara ve gıda sanayinde ve ihracatta planlama güçlüklerine neden oluyor. Havza bazlı destekleme modelinin gerçekçi olarak uygulanması durumunda üretimde planlamayı sağlayacak önemli bir araç olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle modeli desteklediğimizi belirtmek isterim" diye konuştu.

YÜZDE YÜZ DOĞRU DİYEMEYİZ
Açıklanan ürün deseninin yüzde yüz doğru olarak nitelendirilemeyeceğini de açıklayan Korkmaz, "Bugünden ‘bu ürünlerin hepsi doğrudur' diyemeyiz. Gelişmelere ve ihtiyaçlara göre modeldeki düzeltmelerinde hızlı bir şekilde yapılması gerektiğine inanıyoruz. Mazotun yarısının devlet tarafından desteklenecek olması da üretim maliyetlerinin gerilemesine ve üreticimizin rekabet gücünün artmasına önemli katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

UMUTLARIMIZ ARTTI
İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz de açıklanan tarımı destekleme modeliyle umutların arttığını vurguladı. Modelin uygulanma biçiminin de son derece önemli olduğunu açıklayan Kocagöz, "Özellikle, sağlıklı bir üretim planlaması için destekleme modelinin nasıl uygulanacağı, hangi ürün hangi havzada daha verimli üretilecekse orada desteklenip, desteklenmeyeceği çok önemli. Ama üretim teknikleri geliştirilmesi ve akıllı tarım yöntemlerine de odaklanılması şart" dedi.

TARIMDA DEVRİM
Açıklanan 19 stratejik ürünün kendi içinde sıralanmasını isteyen Kocagöz şunları söyledi: "Her şeyin dışında destekleme programının bundan böyle 3 yıl için yapılacak olması başlı başına tarımda planlama adına bir devrimdir. Bu sayede başarının büyük anlamda yakalanacağına inanıyorum. Hayvancılık ile ilgili olarak verilecek destekler, mera hayvancılığının yaygınlaştırılması, üretimin, ticaretin ve ihracatın planlanması Türkiye'de uzun yıllardır süren et ve süt hayvancılığının sorunlarına çözüm olabilecek uygulamalar olarak görülüyor."